Het station.
Wat huisjes
Aan de rand van Ptich, met o.a. nog wat tuintjes.
Terug naar top
Terug naar top
Het terrein om de school bestaat uit een grasveldje, schooltuintjes,
houtopslag (voor de verwarming van de school en het naastgelegen
ziekenhuisje), en natuurlijk wat speelplaatsjes.
Elke klas heeft zijn eigen stukje. Ook staan er uien uit Nederland.
De peuterspeelzaal (de sad) gaat in de zomervakantie
gewoon door. Ieder kind heeft zijn eigen kast waar de
schoenen in bewaard worden (en 's winters natuurlijk de jas ed.).
Terug naar top
De 'petch' waarin de wat meer bijzondere gerechten
worden klaargemaakt. Deze grote haard wordt 's winters
ook gebruikt voor de verwarming van het huis. Zo'n
petch ligt vaak vrij centraal in het huis, zodat er
meerdere kamers aan grenzen.
(Soms is er ook nog een houtgestookte centrale
verwarming, of zijn er 2 petches in huis.)
In de zomer is het tijd allerlei zaken in te maken.
Hier een pot met auguriëttes uit de tuin. Ook worden
er allerlei soorten bessen ingemaakt. De ingemaakte potten worden
in een soort kelder (achterin de tuin is naast de stal voor een koe en varken,
een berg gemaakt met daarin een koele ruimte).
Terug naar top
Iedereen die een koe heeft, moet 1 dag per jaar de koeien hoeden.
Degenen met 2 of meer koeien, moeten dit zelfs 4 dagen per jaar doen.
De koeien komen 's ochtends na het melken, om een uur of zes,
bijelkaar en worden dan
door de herders van die dag meegenomen naar de weide. Daar letten de herders de
hele dag op de koeien, waarna ze tegen zeven uur 's avonds weer terug het dorp in komen.
De meeste koeien lopen dan meteen door naar huis om gemolken te worden. Een
enkele keer heeft een koe geen haast en zie je haar 's avonds om 9 uur nog rondlopen.
Vandaag was een deel van de familie van Mawa aan de beurt om op de koeien te passen.
Terug naar top
Als er vis gegeten gaat worden, moet je natuurlijk eerst vis hebben.
Hier is "opa" aan het vissen met een vuik.
Terug naar top
Er wordt vissoep gemaakt. Dat betekent dat er een emmer boullion
wordt gemaakt, met daarin hele vissen (de ingewanden zijn er al
wel uitgehaald). Je krijgt vervolgens een bord soep met
een hele vis er in. Dat is toch even wennen. (Voor degenen die echt
niet willen, wordt wel wat geregeld, en wordt snel wat anders klaargemaakt.)
De vissoep hebben wij wel gegeten (en die was lekker). Een andere lekkernij
schijnen gedroogde visjes te zijn. Die worden gegeten door de kop er af te halen,
die uit te zuigen, en vervolgens de rest open te breken uit te kauwen.
Terug naar top
Terug naar inhoudspagina
Top
Laatst gewijzigd:
Sun Aug 27 16:39:48 2006